PAULA HONDSMERK ART

zaterdag 11 juli 2015

Permacultuur paardenweide

Permacultuur, paardenweide, natuurweide,

Mijn paardenweide heeft een metamorfose ondergaan, nu ik geen mest meer injecteer. Allerlei kruiden, die door de forse grasgroei, na het injecteren geen kans kregen beginnen aan een soort wildgroei door het land. Het is wel een bijenparadijs (en andere insecten natuurlijk)

Op sommige plekken krijg ik steeds meer klaver en jammer genoeg ook teveel boterbloemen en zuring.
Het is moeilijk om een natuurlijk evenwicht te creƫren en er zit niets anders op dan waarnemen en natuurvriendelijke oplossingen te bedenken, die ook de paarden ten goede komen.

De paarden moeten zelfs wennen aan het wat langere  gras, wat eigenlijk beter is, maar volgens mij vinden ze het gewoon taai.
Geoff Lawton had een keer een video over de koeien die ze hadden aangeschaft en die ook niet aangepast waren aan een natuurweide.

De paardenmest voerde ik altijd af, tot ik op de site van Bio Ron terecht kwam, die hele andere oplossingen heeft. http://www.bio-ron.com/producten/bodembeheer-weidebeheer/zelf-compost-maken.html


De paardenplekken ken je er zo uit, het gras staat er veel hoger, trouwens ook klaver zorgt voor grasgroei, doordat het stikstof in de bodem brengt.


Het is uittesten waar je randen met kruiden, die de paarden ten goede komen, kunt laten groeien.

Deze herfst worden er voor de paarden eetbare struiken aangeplant, maar daar schrijf ik nog een speciaal stuk over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.